Vanavond nog één repetitie voor het komende kerstoptreden. De opkomst is goed en we hebben er zin in. Voordat we echt gaan zingen, maken we de stembanden los. De toonladder gaat van een “a-klank” naar een “oe-klank” en mondt uit in wat “cijferwerk”. Wat opvalt is de enorme klankzuiverheid. Dat belooft wat!

De dirigent stelt voor om met het einde van het programma te beginnen en zo terug te werken. We oefenen veel “a capella”. Bram luistert met gespitste oren. Hij geeft aanwijzingen, doet partijrepetities en poetst de ingeslopen foutjes weg. Encore hoort het betere resultaat ook. De belletjes rinkelen vrolijk bij de Sleighride en tijdens het refrein van The most wonderful time of the year galmen we er lustig op los. Dat mag, nee moèt zelfs van Bram. De inzet bij Jingle Bells leidt tot verwarring. Het eerste couplet is toch echt voor de heren. Als de dames het tweede couplet zingen, “lachen” de mannen iets te uitbundig. Een reactie blijft niet uit!

Dan komt het Vrolijk Kerstfeest. Brams trots wordt uit het hoofd gezongen. De kerstwensen klinken overtuigend. Na een stemmig Dormi non piangere, ook weer “a capella” gezongen, wordt het tijd voor de pauze. Onder het genot van een heerlijk kopje koffie, en soms zelfs twee, worden de avonturen van de voorbije week uitgewisseld.

Bram waarschuwt voor het tussenspel in Sussex Carol, maar Encore laat zich niet van de wijs brengen. Onze dirigent waakt over de juiste uitspraak van het Engelse “Amen”. We krijgen de pin op neus bij de aankondiging van het Oud-Hollands Kerstliedje. De bedoeling is om het keurig te zingen. Dit lied behoort niet tot het “Bloed-zweet-en-tranen repertoire” van de Amsterdamse volkszanger. Het Perche si povero klinkt vanavond zó zuiver, dat het nog maar de vraag is of we dat bij de uitvoering ook voor elkaar krijgen. De standaard Ding dong merily on high gaat op een enkele verspreking na perfect.  Met de klassiekers Mary’s Boychild en Joy of the world belanden we bij het laatste lied. Bram verrast ons met vier beginnoten, voor elke partij één. Zonder boek en “a capella” zingen we tot slot het Veni jesu.

Encore is volledig voorbereid op de kerstsfeer van zaterdag.  Of het een witte kerstsfeer wordt is om het even. Er wordt in ieder geval gestrooid. Daar zorgen onze makkers op 5 december wel voor.